BP, Transocean en Halliburton wimpelen schuld olie(v)lek op elkaar af tijdens Senaatshoring

Terwijl er een nieuwe, doch redelijke wanhopige poging onderweg is om een koepel over de lekkende oliebron in de Golf van Mexico te plaatsen, is op het hoogste niveau het spelletje van "ik heb het niet gedaan" begonnen. Executives van de drie betrokken bedrijven - BP, Transocean en Halliburton - hebben aan de Amerikaanse Senaat verklaard dat hen geen schuld treft.

Een hoopgevend bericht van de baas van Homeland Security, Janet Napolitano, is ondertussen ook weer de kop ingedrukt: blijkbaar had de dame die instaat voor de veiligheid van alle Amerikaanse burgers, dat "gewoon door iemand horen zeggen". Ze verklaarde vervolgens doodleuk op tv dat "het ergste voorbij is". Complete onzin zo bleek, want zelfs BP moest toegeven dat er "zeker niet minder" olie in zee blijf stromen.


BP: "schuld van Transocean"
De heren van BP, Transocean en Halliburton vertelden de leden van het Senate Energy and Natural Resources Committee dat ze alles in hun macht doen om de ramp te bestrijden, maar, die ramp is niet hun schuld. BP steekt het op een slecht functionerende klep, en "die blowout preventer is niet van ons", aldus Lamar McKay, chairman van BP America, "maar van Transocean Ltd".

Van dat bedrijf least BP het platform. "Er waren van de 126 mensen op de Deepwater Horizon op het moment van het ongeval slechts 8 werknemers van BP", zei Lamar nog.

Transocean: "schuld van Halliburton"
Maar Steven Newman, CEO van Transocean, ziet dat enigszins anders. "Mijn bedrijf treft totaal geen schuld" vertelde hij de senatoren. Newman schoof de hete aardappel door naar Halliburton. "Er moet iets misgelopen zijn met de inkapseling van de bron. Die was klaar op 17 april en het liep allemaal mis op 20 april. Ik zie daar een direct verband."

Halliburton: "schuld van BP"
Dat inkapselen van die bron is het werk van Halliburton. Die firma heeft al wel ervaring met het verschijnen voor senaatscommissies en Tim Probert hield het kort en to-the-point: "Wij hebben die werken exact uitgevoerd zoals BP dat in het boorplan had gezet. Ons treft geen schuld."

"Niet één, maar misschien twee relief wells"
Op de vraag wat de bedrijven nu denken te gaan doen aan de lekkende oliebron in de Golf van Mexico, werd zo mogelijk nog minder geantwoord. BP is een nieuwe "afzuigdoos" over het lek, op 1.500 meter diepte, aan het plaatsen. Morgen, donderdag, weten we of dat is gelukt. Maar de meeste waarnemers beginnen zich neer te leggen bij een verschrikkelijk scenario: de enige oplossing is het boren van een nieuwe bron, wat betekent dat het nog tenminste drie maanden gaat duren voor de lekken gedicht kunnen worden. "Niet één, nee zelfs twee relief wells gaan we boren", zei McKay van BP aan de senatoren. Dat aan die tweede pas volgende week (misschien) begonnen wordt en dat de andere nog zeker drie maanden nodig heeft om te werken, liet hij achterwege.

Opnieuw zes dode dolfijnen aangespoeld
Elke dag loopt ondertussen één miljoen liter uiterst toxische ruwe olie in zee. Eergisteren zijn de eerste dode dolfijnen aangespoeld, gisteren spoelden er opnieuw zes dode aan.

Waar het op neerkomt is dat er nog eens minstens 90 miljoen liter ruwe olie in zee zal lopen, bovenop de 15 miljoen die nu al gelekt is. En dat cijfer is berekend aan de hand van de meest optimistische schattingen van de grootte van het lek. De olievlek zal tegen dan minstens een derde van de Golf van Mexico vervuilen, inclusief de stranden van Florida en de kostbare koraalriffen in de Florida Keys. Cuba zal evenmin gespaard blijven.  De schade die aangericht zal worden aan het milieu, maar ook aande toerismesector en de visvangst is niet in woorden te vatten.


Money, money, money
BP, dat het olieplatform Deepwater Horizon uitbaatte, zegt ondertussen al 350 miljoen euro te hebben uitgegeven aan pogingen om het lek te stoppen. Een peulschil volgens analysten van wat de ramp het bedrijf uiteindelijk gaat kosten: ze hebben het over "tientallen miljarden". 

Nieuwe, kleine doos, zelfde problemen?
Hayward kondigde ook het strijdplan aan voor de volgende dagen. BP wil de olie uit de lekkende bron in de Golf van Mexico nu met een kleinere provisoire afsluiter opvangen. De leiding van BP verwacht dat de zogenoemde top hat binnen 72 uur is geplaatst. Een eerdere poging met een grotere afsluiter was mislukt door de vorming van kristallen van water en olie in de kou op 1.500 meter diepte. De nieuwe poging wordt door specialisten omschreven als "zo goed als kansloos".

De nieuwe doos die boven de lekkende bron geplaatst zou worden is veel kleiner dan de vorige. Die woog 100 ton, deze zal amper 2 ton wegen, heeft een diameter van anderhalve meter en is 2 meter hoog. Deze "containment box" zal met een leiding verbonden zijn aan een boorschip, en rond die leiding zit een pijp waardoor een mengsel van warm water en methanol gepompt wordt om te voorkomen dat ze bevriest.

"Junk shot"
Een andere piste die BP bekijkt is de lekkende pijp vullen met - we verzinnen dit niet - golfballen en stukken versleten autobanden. Dat zou in theorie als een stop werken, waarna BP met modder en cement de bron zou "dichtmetselen". Volgens specialisten is de werking van zo'n "junk shot" niet alleen heel onwaarschijnlijk, het is ook gevaarlijk, want dat is al geprobeerd met lekkende bronnen op geringe diepte en die begonnen na verloop van tijd gewoon opnieuw te lekken.

En er is dit: op dit moment zijn er twee lekken, maar om zo'n "junk shot" uit te voeren moet de leiding helemaal open. Met andere woorden: als die mislukt, gaat er nog veel meer olie lekken. Niemand - buiten BP blijkbaar - lijkt ook te weten hoe je op een diepte van 1.500 meter, bij de immense druk die daar heerst, een hoop golfballen en andere rommel in een pijp krijgt geduwd. "Misschien kunnen ze bij BP toveren", aldus professor Simon Boxall, diepzeespecialist aan de unief van Southampton.


Geen geloof
Enkele Amerikaanse media zeggen via bronnen binnen het bedrijf te weten te zijn gekomen dat BP eigenlijk niet gelooft in die reddingspogingen en dat de top van het bedrijf zich al neergelegd zou hebben bij een scenario waarin de olie "nog vele weken, maanden" zouden blijven lekken.

Chemicaliën
BP is ondertussen begonnen met het verdunnen van de olie aan de lekkende bron door gebruik van chemicaliën. Ook een wanhoopsdaad. Het Amerikaanse milieuagentscap EPA heeft al laten weten daar bezorgd om te zijn: niemand lijkt immers te weten wat de effecten van die chemicaliën zijn en welke impact ze op (langere) termijn op het milieu hebben.