25 mei 2010

BP gaat  een nieuwe methode proberen om het lek te dichten door een zogenoemde 'top kill'. Hierbij wordt zware vloeistof in het lek gepompt om er daarna cement boven op te gieten die het moet afsluiten. Deze methode wordt vaker gebruikt bij bovengrondse bronnen maar nog nooit op grote diepte.

De olie die ondertussen wordt opgezogen door een schip bedraagt 1.360 vaten per dag ipv van het door eerder genoemde van 5.000 vaten melde BP. Dit is een fractie wat dagelijks de oceaan in stroomt.

Inmiddels is 105 km kust besmeurt met de smurrie van BP

Dagelijks zijn 22.000 mensen en 1.150 schepen bezig de olievlek in te dammen. Er ligt voor 760 km plastic buizen in zeeom de vlek in te sluiten en is 3.000.000 liter chemische stoffen de zee in gepompt om de olie af te breken. BP zou nu op een minder sterk middel zijn gestapt omdat de oorspronkelijke variant teveel milieuschade gaf.


de grijze vlek geeft de vervuiling aan

Justitie VS: strafrechtelijk onderzoek BP

Rotterdam, 2 juni. Het Amerikaanse ministerie van Justitie begint een strafrechtelijk onderzoek naar de olieramp in de Golf van Mexico.

Dat heeft minister Eric Holder van Justitie gisteren aangekondigd tijdens een bezoek aan de staat Louisiana. Holder maakte daar onder meer een tocht langs de met olie besmeurde kustlijn. β€žAls we aanwijzingen vinden van illegaal gedrag, zal onze reactie buitengewoon krachtig zijn.”

Zijn aankondiging gisteren had meteen effect op de beurskoers van de Britse oliemaatschappij BP. De koers daalde gisteren met 13 procent – het grootste verlies in achttien jaar – en vanmorgen nog eens 3 procent. Sinds het begin van de ramp op 20 april heeft BP 36 procent van zijn beurswaarde verloren, een kapitaalvernietiging van 40 miljard pond (48 miljard euro). Ook de koersen van andere olie- en gasbedrijven werden mee omlaag getrokken na de aankondiging van het strafrechtelijk onderzoek. De beurskoers van het Brits-Nederlandse Shell daalde licht.

Het lek op de zeebodem spuit inmiddels zes weken olie in de Golf van Mexico. De olieramp is uitgegroeid tot de ergste in de Amerikaanse geschiedenis. De olievlek heeft tot nu toe 200 kilometer kustlijn besmeurd van de staten Louisiana, Mississippi en Alabama. De vlek trekt verder naar het oosten en is nu ook de noordelijke kustlijn van Florida genaderd, bij de plaats Pensacola.

Na het mislukken afgelopen weekend van de poging om het lek te dichten via een zogeheten top kill, waarbij de omhoog stuwende olie moet worden teruggedrongen met zware boorvloeistof, probeert BP nu een kap over het olielek te plaatsen. Daarbij zal de stroom olie tijdelijk zelfs nog even toenemen. Ook al lukt het BP om op een diepte van 1.500 meter onder water de kap goed te plaatsen, dan nog is het slechts een tijdelijke oplossing, heeft het bedrijf gezegd.

Inmiddels maakt ook cineversity reklame voor onze website